Als een moeder aan de deur staat met haar boze kind, dan heb je iets te doen. We weten allemaal dat emoties eerst een beetje moeten afnemen voor je weer normaal aan het werk kunt. Bij jonge hoogbegaafden kan dat echter een flinke opgave zijn…
“Er was eens een klein meisje. Ze ging graag naar de bibliotheek, want ze mocht al helemaal alleen en dat vond ze heerlijk. Zelf op pad, zelf boeken kiezen en zelf weer naar huis lopen. Tot corona kwam, want toen ging de bibliotheek dicht en het meisje kreeg last van BOOS…
Ze had veel Boos, heeeel veel Boos. Papa en mama wisten zich geen raad. Op school was ze altijd lief. Volgens juf was er niets aan de hand. Maar thuis kwam Boos elke dag langs. ELKE dag: ’s morgens, ’s middags, ’s avonds en soms zelfs ‘s nachts...
Het meisje had het moeilijk op school. Ze zat in groep 3. Na drie maanden had ze niets meer te leren in groep 3, daarom ging ze na de kerstvakantie meteen door naar groep 4. Maar het hielp niet. Boos bleef maar langskomen.
De muzieklessen gingen gewoon door tijdens de corona tijd. Dat was fijn. Het meisje genoot van muziek en van de lessen. Ze speelde in rap tempo door drie lesboeken heen.
Maar toen de muziekstukken moeilijker werden, kwam Boos opeens ook tijdens muziekles op bezoek…
Gelukkig ligt bij muziekles “toevallig” het boekje ‘Ferm’ om voor te lezen. Dat boekje gaat over Boos. Het verhaaltje hielp het meisje telkens weer om rustig te worden. Zo lukte het haar om Boos de baas te blijven.
Het meisje hield zo erg van muziek, dat ze steeds weer doorzette. Hoe moeilijk dat soms ook was. Ze wilde wel heel graag zélf ontdekken hoe ze met moeilijke dingen zoals ritmes, loopjes en noten kon omgaan. Maar alle tips over muziek nam ze gelukkig elke keer aan en mee naar huis.
Op een dag was de bibliotheek weer open. Het meisje genoot intens: al die boeken en verhalen! Vandaag nam ze een nieuw boek mee naar huis met gedichtjes van Milja Praagman: ‘Magneetje’. Ze vertelde opgetogen aan haar moeder dat ze prachtige gedichten had gevonden en las er eentje voor:
Mantra voor een kleine regenworm
Wanneer iemand zegt
dat je iets niet kunt,
luister niet
gum het uit je hoofd.
Steek je tong uit.
Wanneer je iets wil,
ga het doen en proberen,
alles kun je leren!
Moeder stuurde mij een foto van dit gedichtje en bedankte mij voor de fijne muzieklessen van dit seizoen. Wat heeft dit kleine meisje grote stappen gemaakt dit jaar. Wat een zelfkennis heeft ze al ontwikkeld en wat prachtig om te zien dat ze haar weg vindt in de bibliotheek en tijdens het muziek maken!
Niet alle kinderen hebben op die leeftijd al zo’n vermogen tot zelfreflectie. Bij hoogbegaafde kinderen zie je dat soms al wel, maar ook zij moeten dit leren. En daar is muziekles een hele geschikte plek voor. Elke les, elke oefensessie is een moment om te leren omgaan met je emoties en met dingen die je nog niet (goed) kunt.
Psycho-educatie blijkt steeds weer het sleutelwoord in de begeleiding van hoogbegaafden bij “lastig” gedrag. Hoe werkt je hoofd eigenlijk in verschillende situaties? Wat gebeurt er nou precies als je boos bent of verdrietig, of geïrriteerd? En belangrijker nog, hoe ga je daar mee om?
Lastig gedrag is niet perse lastig, maar wel altijd een signaal. Het laat vooral zien dat de leerling graag iets wil, maar (nog) niet bij machte is dit verbaal te verwoorden of zich nog niet bewust is van wat hij of zij eigenlijk precies wil. Boosheid of verdriet kan bij iedereen op bezoek komen. Het komt en het gaat ook weer. Een emotie is altijd in beweging.
Meestal is er enkel een gevoel van over- of onmacht, intense emoties en een vol hoofd.
Door middel van fantasie en humor kan er ruimte ontstaan om te praten en/of weer aan het werk te gaan. Lukt dat nog niet? Dan is de emotie nog niet helemaal verdwenen en is er meer tijd nodig.
Boekjes:
Ferm - Tirza van Schie en Hanneke van der Meer (uitgeverij Fraai)
Magneetje - Milja Praagman (uitgeverij Leopold)
De Muziekwijzer is handige gesprekstool die je handvatten geeft om te ontdekken waar het al goed gaat (!) tijdens de muzieklessen en wat je (nog meer) kunt doen en met elkaar kunt bespreken om muziekles geen flop te laten worden maar een GOUDEN ervaring!
De Muziekwijzer stelt je vragen over:
Bovendien reikt de Muziekwijzer kansen en overwegingen aan om door te zetten als het op enig moment moeilijk is. Hierdoor krijg je beter zicht op oplossingen bij allerlei situaties die spelen tijdens de muziekles en thuis.
Doe de Muziekwijzer en maak van muziekles een GOUDEN ervaring!
De Muziekwijzer werd in november voor het eerst getoond in ‘Hoogbegaafd-het Magazine’, het mooie, nieuwe tijdschrift van Kristel van Eijk. Nu is ie voor iedereen verkrijgbaar!
Per 1 dec voor iedereen verkrijgbaar. Nog heel even geduld dus ;-)
Handige gesprekstool voor succesvolle muzieklessen aan hoogbegaafde kinderen.
De Muziekwijzer werd in november voor het eerst getoond in ‘Hoogbegaafd-het Magazine’, het mooie, nieuwe tijdschrift van Kristel van Eijk.
Per 1 dec 2024 is ie voor iedereen verkrijgbaar!
Na ongeveer 10 minuten spelen, barst hij in snikken uit. Hij kan niet meer stoppen. Een beetje troosten helpt niet. De tranen blijven komen.
De dirigent zet hem even apart zodat hij verder kan met de rest van de groep.
Ik speel mee met een groepje leerlingen in een orkestje. Na een paar minuten laat ik de repetitie voor wat het is en zoek ik dit jongetje op.
Verstijfd zit hij op een stoel in een hoekje. Zijn adem zit hoog, zijn schouders zijn opgetrokken, zijn mond stijf dicht, hij wil niet laten zien dat hij huilt.
Dit jongetje ken ik helemaal niet, ik weet helemaal niet wat er zou kunnen spelen. Toch vliegen allerlei gedachten -die helemaal niet hoeven te kloppen- door mijn hoofd:
Ergens heb ik het onbestemde gevoel dat hier zomaar nog meer aan de hand zou kunnen zijn. Het heeft geen zin om iets meer te vragen aan hem. Hij is op dit moment zo dichtgeklapt dat hij niet in staat is om logisch na te denken. Zijn brein zit op slot.
Als we buiten staan, komt zijn moeder er al aan rijden. Hij stort zich snikkend in haar armen. Moeder zegt terloops tegen me: ‘Hier was ik al bang voor, en we zijn zo bezig met de leerkuil…’ Op dat moment vallen er bij mij ongelooflijk veel kwartjes. Het klopt, hier is meer aan de hand!
Juf en moeder weten dat hij deze muziek KAN spelen en gunnen hem een super samenspeelervaring. Maar HOE begeleid je dit kind naar een succeservaring?
Voel je welkom bij Wijsjedeweg om te ontdekken wat jij kan doen om deze kinderen te helpen!
Lees HIER de uitgebreide versie van dit verhaal