Blog

Vorig artikel
Volgend artikel
13 november 2024

Ik begin er niet meer aan…


Wdw-muziekwijzerfoto

“Ik ben er mee opgehouden! Ik ben er helemaal klaar mee. Ik heb alle muziekinstrumenten verkocht en ik begin er niet weer aan…”

Onlangs sprak ik met een moeder van drie hoogbegaafde kinderen. Ze is dol op haar kinderen en sprak met veel liefde over ze, maar ze was ook zooooo moe… 

Ze was een beetje ten einde raad en eigenlijk gewoon wanhopig. Haar oudste kind loopt depressief rond en had al eens op het spoor gestaan… Ook haar andere kinderen vragen heel veel aandacht en passen niet goed in het schoolsysteem. Ze heeft er letterlijk een dagtaak aan om alles in goede banen te leiden. 

Haar kinderen hebben veel interesses, maar zijn er ook snel weer op uitgekeken. Zo zitten ze bijvoorbeeld een of twee jaar op een sport en dan stoppen ze weer. Of ze gaan een poosje naar de schaakclub, de toneelvereniging en scouting. Van alles hebben ze al geprobeerd, maar niets houden ze langer dan een of hooguit twee jaar vol.

Hetzelfde gebeurde met muziekles. Ze hadden er echt wel plezier in, oefenden regelmatig en gingen trouw naar les. Toch kwam de klad erin en stonden de instrumenten na verloop van tijd doelloos in een hoekje.

“Ja”, zei ze, "Dat had ik vroeger ook hoor! En eigenlijk nog steeds wel”. Ze vertelde over de verschillende studies die ze had gevolgd. En over allerlei banen die ze had gehad en die het steeds nét niet waren, waarna ze weer ontslag nam en op zoek ging naar ander werk.

Nu had haar oudste kind, het kind dat echt niet goed in haar vel zit, onlangs gevraagd of ze weer piano mocht spelen. En dat is natuurlijk een prachtige uitlaatklep om je gevoelens te uiten en een uitdaging aan te hebben. Hoe mooi is het als een kind voelt dat dat passend is!

Maar wat denk je, wat was de reactie van haar moeder?

Inderdaad, ze ging er echt niet weer aan beginnen….

Ik voel haar moeheid. Ik zie haar strijd om haar kinderen groot te brengen en ze alles te geven wat ze nodig hebben. Een strijd die oneindig lijkt. Ik begrijp de wanhoop van deze moeder.

EN… 

Tegelijkertijd is de pianowens van haar kind zo’n voorbeeld van een GOUDEN kans die je als ouder laat liggen… Want:

Wat nou als je die piano wél weer in huis haalt?

Wat nou als je wél gehoor geeft aan iets dat je kind graag wil?

Wat nou, als je er gewoon eens even verder NIETS van verwacht?

Wat nou als je je kind de tijd en de ruimte gunt om zelf te ontdekken welke waarde muziek maken voor hem of haar heeft?

Wat nou als je vervolgens eens een gesprek houdt met je kind over zijn verwachtingen en wensen ten aanzien van muziek maken?

Wat nou als je eens uitlegt welke vaardigheden er allemaal bij komen kijken als je een instrument leert bespelen?

Wat nou als je eens uitlegt hoe dat hoogbegaafde brein werkt?

Wat nou…

Ik kan nog wel even doorgaan!

We sturen onze kinderen met liefde naar dure orthopedagogen, hb-coaches en andere therapeuten. Het mag wat kosten.

Maar wat we wel eens een beetje lijken te vergeten, is dat ook hoogbegaafde kinderen hebben te leren dat niet alles vanzelf gaat. Dat hun bijzondere brein ook tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen. Dat dat soms heel frustrerend kan zijn en ook wel eens een poosje super STOM… ;-)

En dat ze naast voldoende tijd ook de juiste hulp nodig hebben. Hulp van een ouder die:


Met andere woorden: een ouder die je helpt, maar niet redt!

Muziekwijzer

Met behulp van de Muziekwijzer kan je gemakkelijk alle relevante gespreksonderwerpen rondom muziekles aansnijden. Deze handige tool helpt je het gesprek aan te gaan met je kind en met de muziekdocent van je kind:

Vanaf december kan je de MuziekWijzer voor een luttel bedrag rechtstreeks downloaden.

Vorig artikel
Volgend artikel
Ik schrijf me in voor MuziekPlus!
Ik wil graag op de hoogte blijven en tips ontvangen

NIEUW

01 december 2024

 

Wdw-MW-goudgunnenDOE

De Muziekwijzer is handige gesprekstool die je handvatten geeft om te ontdekken waar het al goed gaat (!) tijdens de muzieklessen en wat je (nog meer) kunt doen en met elkaar kunt bespreken om muziekles geen flop te laten worden maar een GOUDEN ervaring!

De Muziekwijzer stelt je vragen over:

  • de instrumentkeuze van je kind
  • doelen die gesteld worden
  • oefenen en uitdagingen

Bovendien reikt de Muziekwijzer kansen en overwegingen aan om door te zetten als het op enig moment moeilijk is. Hierdoor krijg je beter zicht op oplossingen bij allerlei situaties die spelen tijdens de muziekles en thuis.

Doe de Muziekwijzer en maak van muziekles een GOUDEN ervaring!

De Muziekwijzer werd in november voor het eerst getoond in ‘Hoogbegaafd-het Magazine’, het mooie, nieuwe tijdschrift van Kristel van Eijk. Nu is ie voor iedereen verkrijgbaar!

NIEUW!! De Muziekwijzer

27 november 2024

 

Wdw-MW-nieuw

Per 1 dec voor iedereen verkrijgbaar. Nog heel even geduld dus ;-)

Handige gesprekstool voor succesvolle muzieklessen aan hoogbegaafde kinderen.
De Muziekwijzer werd in november voor het eerst getoond in ‘Hoogbegaafd-het Magazine’, het mooie, nieuwe tijdschrift van Kristel van Eijk.
Per 1 dec 2024 is ie voor iedereen verkrijgbaar!

Een beetje troosten helpt niet

30 juni 2024

 

wdw-troosten

Na ongeveer 10 minuten spelen, barst hij in snikken uit. Hij kan niet meer stoppen. Een beetje troosten helpt niet. De tranen blijven komen.
De dirigent zet hem even apart zodat hij verder kan met de rest van de groep.
Ik speel mee met een groepje leerlingen in een orkestje. Na een paar minuten laat ik de repetitie voor wat het is en zoek ik dit jongetje op.
Verstijfd zit hij op een stoel in een hoekje. Zijn adem zit hoog, zijn schouders zijn opgetrokken, zijn mond stijf dicht, hij wil niet laten zien dat hij huilt.

Dit jongetje ken ik helemaal niet, ik weet helemaal niet wat er zou kunnen spelen. Toch vliegen allerlei gedachten -die helemaal niet hoeven te kloppen- door mijn hoofd:

  • zou de muziek net iets te moeilijk voor hem zijn?
  • had hij geen zin om mee te doen, maar durfde hij dat niet te zeggen?
  • zou hij zich hier helemaal verloren voelen? In een onbekend gebouw tussen alleen maar onbekende mensen?
  • zou het misschien allemaal TE spannend zijn?

Ergens heb ik het onbestemde gevoel dat hier zomaar nog meer aan de hand zou kunnen zijn. Het heeft geen zin om iets meer te vragen aan hem. Hij is op dit moment zo dichtgeklapt dat hij niet in staat is om logisch na te denken. Zijn brein zit op slot.

Als we buiten staan, komt zijn moeder er al aan rijden. Hij stort zich snikkend in haar armen. Moeder zegt terloops tegen me: ‘Hier was ik al bang voor, en we zijn zo bezig met de leerkuil…’ Op dat moment vallen er bij mij ongelooflijk veel kwartjes. Het klopt, hier is meer aan de hand!

Juf en moeder weten dat hij deze muziek KAN spelen en gunnen hem een super samenspeelervaring. Maar HOE begeleid je dit kind naar een succeservaring?

  • Ervaar jij ook zo’n zoektocht in het begeleiden van je hoogbegaafde kind?
  • Wil je meer achtergronden weten over waarom sommige kinderen zo snel van de kaart zijn?
  • Wil je weten hoe je ze kunt motiveren en hoe je kunt werken aan succeservaringen?

Voel je welkom bij Wijsjedeweg om te ontdekken wat jij kan doen om deze kinderen te helpen!

Lees  HIER de uitgebreide versie van dit verhaal