Wat willen jullie hebben achtergelaten, na afloop van een webinar van Wijsjedeweg?
Deze vraag werd ons onlangs gesteld. Een mooie vraag!
Maar als hoogbegaafde schiet je bij zo’n vraag meteen in de stress :-)
Waarom??
Omdat er direct “1000” antwoorden en vervolgvragen op ploppen en die schieten allerlei kanten op:
*iets met veel kwartjes willen hebben laten vallen bij onze collega muziekdocenten
*dat we de beladenheid van het woord hoogbegaafd er een beetje hebben afgehaald in de wereld van de muzikanten
*dat we willen meegeven dat hoogbegaafde kinderen gewoon kinderen zijn
*dat hoogbegaafde kinderen dezelfde behoeftes hebben als alle andere kinderen
*dat we mensen een beeld willen geven van wat er eigenlijk allemaal bij hoogbegaafdheid hoort
*dat wat je aan de buitenkant ziet soms misleidend is en iets heel anders kan betekenen dan je denkt
*dat pasklare oplossingen niet werken
*dat voor elke hoogbegaafde maatwerk nodig is
*dat je hoogbegaafde leerling je binnen de kortste keren in de smiezen heeft en precies weet hoe hij of zij jou naar zijn eigen hand kan zetten
*dat we graag mooie gesprekken over hoogbegaafdheid en muziek willen voeren met geïnteresseerde mensen
*dat we mensen aan het denken willen zetten
*dat we oordelen en vooroordelen over hoogbegaafdheid willen ondermijnen
*dat we meer begrip willen kweken voor de de intensiteit van hoogbegaafden
…
…
Kortom: eigenlijk willen we alles in een keer kunnen meegeven, al weten we dat dat echt ONMOGELIJK is…
Dus: WELK antwoord moet je dan geven??? :-)
Gelukkig hadden we de vraag gelezen en konden we er even over nadenken ;-)
Het is een mooie vraag, want het antwoord maakt duidelijk waar we voor staan. Wat onze missie is. In de praktijk zien we hoe ingewikkeld en intens het (kinder-) leven van een hoogbegaafde kan zijn en hoe moeilijk het soms is om daar verandering in te brengen zodat een kind lekker in zijn vel kan zitten en gewoon zichzelf kan zijn.
Bij Wijsjedeweg hebben we de droom dat álle muziekdocenten kennis krijgen van hoogbegaafdheid, zodat de hoogbegaafde muziekleerlingen zich gezien, gehoord en begrepen voelen in wie zij zijn tijdens de muziekles.
Hierdoor zullen zij zich (muzikaal) beter kunnen ontwikkelen en kunnen muziekdocenten zich focussen op waar ze super goed in zijn: lesgeven en de liefde voor muziek en instrument overbrengen op hun leerling.
We willen op deze manier een positieve bijdrage leveren aan het bespreekbaar maken van het ‘zijn’ van hoogbegaafden en daarmee de (voor)oordelen en mythes rond de zijnskenmerken van hoogbegaafdheid wegnemen.
En het mooie is: als mensen vragen wat je doet, dan kun je over hoogbegaafdheid praten als onderdeel van je werk en is het meteen veel minder beladen.
En wij merken vaak dat mensen nieuwsgierig zijn:
Hoe herken je dan een hoogbegaafde als je weet dat dat niet perse iemand is die uitzonderlijke prestaties levert? Of als je weet dat een hoogbegaafde niet perse goed in leren is?
We voeren telkens weer mooie, open en diepgaande gesprekken met musici en andere mensen over dit thema. Dat is zeer waardevol, want het blijkt zo fijn om mensen tegen te komen die begrijpen hoe jouw ‘hoofd’ werkt en wat jij nodig hebt om goed te kunnen functioneren! We krijgen continu positieve reacties op ons werk.
Even terug naar die 1000 antwoorden…
Je kunt je misschien wel voorstellen dat de belevingswereld van de hoogbegaafde dus rijk en intens is. Ook tijdens de muziekles heb je daar mee te maken. Iedere stap die je met je leerling zet, iedere vraag die je stelt, iedere muzikale ervaring die je hoogbegaafde leerling heeft, zet allerlei bewegingen, gevoelens en gedachtestromen in gang.
Dat vraagt geduld, van ons als docent én van de leerling zelf. Geduld om al die antwoorden te verwerken, geduld om mensen mee te nemen in kleinere stappen. Vraag voor vraag, antwoord voor antwoord. En dat maakt ook duidelijk dat er niet voor iedere vraag een pasklaar antwoord is.
Laat dit ons werk nou net zo de moeite waard maken!
De Muziekwijzer is handige gesprekstool die je handvatten geeft om te ontdekken waar het al goed gaat (!) tijdens de muzieklessen en wat je (nog meer) kunt doen en met elkaar kunt bespreken om muziekles geen flop te laten worden maar een GOUDEN ervaring!
De Muziekwijzer stelt je vragen over:
Bovendien reikt de Muziekwijzer kansen en overwegingen aan om door te zetten als het op enig moment moeilijk is. Hierdoor krijg je beter zicht op oplossingen bij allerlei situaties die spelen tijdens de muziekles en thuis.
Doe de Muziekwijzer en maak van muziekles een GOUDEN ervaring!
De Muziekwijzer werd in november voor het eerst getoond in ‘Hoogbegaafd-het Magazine’, het mooie, nieuwe tijdschrift van Kristel van Eijk. Nu is ie voor iedereen verkrijgbaar!
Per 1 dec voor iedereen verkrijgbaar. Nog heel even geduld dus ;-)
Handige gesprekstool voor succesvolle muzieklessen aan hoogbegaafde kinderen.
De Muziekwijzer werd in november voor het eerst getoond in ‘Hoogbegaafd-het Magazine’, het mooie, nieuwe tijdschrift van Kristel van Eijk.
Per 1 dec 2024 is ie voor iedereen verkrijgbaar!
Na ongeveer 10 minuten spelen, barst hij in snikken uit. Hij kan niet meer stoppen. Een beetje troosten helpt niet. De tranen blijven komen.
De dirigent zet hem even apart zodat hij verder kan met de rest van de groep.
Ik speel mee met een groepje leerlingen in een orkestje. Na een paar minuten laat ik de repetitie voor wat het is en zoek ik dit jongetje op.
Verstijfd zit hij op een stoel in een hoekje. Zijn adem zit hoog, zijn schouders zijn opgetrokken, zijn mond stijf dicht, hij wil niet laten zien dat hij huilt.
Dit jongetje ken ik helemaal niet, ik weet helemaal niet wat er zou kunnen spelen. Toch vliegen allerlei gedachten -die helemaal niet hoeven te kloppen- door mijn hoofd:
Ergens heb ik het onbestemde gevoel dat hier zomaar nog meer aan de hand zou kunnen zijn. Het heeft geen zin om iets meer te vragen aan hem. Hij is op dit moment zo dichtgeklapt dat hij niet in staat is om logisch na te denken. Zijn brein zit op slot.
Als we buiten staan, komt zijn moeder er al aan rijden. Hij stort zich snikkend in haar armen. Moeder zegt terloops tegen me: ‘Hier was ik al bang voor, en we zijn zo bezig met de leerkuil…’ Op dat moment vallen er bij mij ongelooflijk veel kwartjes. Het klopt, hier is meer aan de hand!
Juf en moeder weten dat hij deze muziek KAN spelen en gunnen hem een super samenspeelervaring. Maar HOE begeleid je dit kind naar een succeservaring?
Voel je welkom bij Wijsjedeweg om te ontdekken wat jij kan doen om deze kinderen te helpen!
Lees HIER de uitgebreide versie van dit verhaal